Zakopane: Karczma Zapiecek na Krupówkach (nieaktywna)

Karczma Zapiecek na Krupówkach (nieaktywna)

Zobacz aktualny obraz z kamery Kamera z widokiem na Krupówki z Karczmy Zapiecek w Zakopanem

Zobacz obrazy z 43 kamer

Karczma Zapiecek na Krupówkach w Zakopanem

W Zakopanem na Krupówkach, głównej promenadzie miasta, z głodu z pewnością nikt nie umrze i prawie każdy znajdzie coś dla siebie. Praktycznie co kilka kroków w budynku po jednej lub drugiej stronie deptaka znajduje się restauracja, karczma lub fast food. Przyjeżdżając do Zakopanego i chcąc zapoznać się z tradycjami i kulturą miasta i tego regionu, nie obędzie się bez wizyty w jednej z karczm, gdzie spróbować możecie lokalnych potraw.

Najsłynniejszą góralską potrawą jest kwaśnica. Głównym składnikiem zupy są żeberka oraz kiszona kapusta. Jest ona bardzo często podawana z ziemniakami. Niezbyt wyszukana, lecz poprawnie zrobiona jest dość dobra bryjka z mąki razowej pszennej. Jest to dość proste danie z mąki i osolonej wody, o bardzo gęstej, zawiesistej konsystencji. Po nalaniu do miseczki, na środek kładzie się łyżkę masła oraz miodu. Turyści posiadający twardy żołądek (nie każdy takie połączenie może przyjąć bez późniejszych rewolucji żołądkowych) mogą spróbować prażucha. Jest to potrwa z uprażonej mąki jęczmiennej i wody. Po wyrobieniu masy, przekłada się ją na talerze i polewa wytopionym z boczku tłuszczem i posypuje się skwarkami. Serwuje się tą potrawę z kwaśnym mlekiem.

2015.02.18 - Przykładowy obraz z kamery Karczmy Zapiecek na Krupówkach

Zakopane Karczma Zapiecek na Krupówkach

Góralska kuchnia jest dość tłusta i sycąca, mimo to na deser warto zamówić ciasteczka drożdżowe oblane miodem (bombolki), a do popicia góralską herbatkę z cukrem i spirytusem. Idealne połączenie na chłodne, zimowe wieczory.

Obraz z kamery pochodzi ze strony karczmazapiecek.pl